Kaavoituspalvelu

Kaavoituspalvelu





Olen 20 vuotta piirtänyt jokaiselle asiakkaalle oman kaavan ja toteuttanut kaikenlaisia vaatteita arkeen ja juhlaan. Olen myös piirtänyt kaavoja asiakkailleni, jotka harrastavat ompelua. Olen pitänyt sitä itsestään selvyytenä, enkä ole muistanut sitä huudella muualle. Asiakkaani kertoi, että hän ei ole ikinä edes voinut kuvitella kysyvänsä tällaista ja oli iloinen, että olin ehdottanut sitä hänen asioidessaan muissa asioissa.


Ompelu on ihana harrastus ja olen iloinen, että useat sitä harrastavat. Olen kuitenkin myös huomannut, että kaavojen sopivuus ei ole itsestään selvyys ja useat tuskailevat tehneensä väärän kokoisen vaatteen. Ihmiset eivät usein malta tehdä sovitusversioita joten sitä ommellaan intopinkeänä ihanaa vaatetta ja nähdään sielunsilmin kuinka nätti se on ja kuinka siitä tulee seuraava lempparivaate. Sitten lopputuloksen päälle vetäessä pettymys on suuri, kun vaate ei olekaan se mitä visualisoimme. Olen kokenut myös tämän, ei kiva. Iso työ on mennyt hukkaan ja kangaskin tietysti.


Silloin kun meillä on hyvä kaava, niin sen pohjalta voi keksiä mitä tahansa ja tietää, että perusasiat on kunnossa, työ eikä materiaali valu hukkaan. Usealla on se tunne, että en ole standardikokoinen, on vaikea löytää kaikkialta istuvaa vaatetta ja kaavaa. Esimerkiksi se, että jos on rintava, niin usein hartiat ovat liian leveät, jos on harteikas niin selän leveys ei riitä ja dekoltee kinnaa ja onko ylä- ja alaosa samaa kokoa? Saattaa alaosa olla 38 ja yläosa 42, niin löydä siinä sitten istuva kaava. Joustavat kankaat ja neulokset ovat anteeksiantavampia, mutta kudottu kangas ei niin muokkaudukaan. 


Hihallisen tunikan kaava esimerkiksi on haastellinen, koska siinä pitää sopia rinnanympärys, hartiat, selänleveys, etuleveys, kädentiet, hihat ja niiden liikkuvuus ja sen lisäksi vielä rinnankorkeus, vyötärönkorkeus, kädentienkorkeus, vyötärönympärys ja lantionympärys. Me tuijotamme usein liikaa ympäryysmittoja eikä lainkaan pituusmittoja, mutta jos kaava on hyvä ihmiselle jolla on 2 cm pitempi selkä, niin ei se sitten mulle ole hyvä. Kaikilla on myös selän kaarevuudessa eroja jotka vaikuttavat suuresti mekkojen istuvuuteen. 


Toinen helmasynti on tuijottaa liikaa kokolappuja; ihan sama mikä numero niissä on, se on tärkeintä, että vaate on hyvä. Kaikki brändit saa määritellä omat kokotaulukkonsa eikä sillä ole väliä mikä kirjain tai numero siinä on, kannattaa opetella olemaan välittämättä kokolapuista. Kaavojen suhteen kannattaa mitata omaa vartaloa ja verrata niitä esim. lehtien kaavoihin ja sulkea silmänsä kokonumeroilta, kopioida kaava, leikata vaate, ommella, sovittaa ja ommella.


Koska olen piirtänyt kaavoja niin paljon, niin minusta on tullut nopea ja tunnissa/kahdessa piirrän peruskaavat, kuosittelen ne, leikkaan lakanaversion ja ompelen sen. Joten tähän perustuu se, että voin tehdä sinulle istuvan kaavan noin 80-90 € hintaan. Tämä sisältää ensimmäisen tapaamisen, jolloin otetaan mitat ja suunnitellaan malli, kaavoitustyön ja lakanaversion tekemisen, lakanaversion sovituksen ja sitten vielä teen muutokset kaavoihin. ja TADAA sinulla on sinulle sopivat kaavat. Hintaan lisään vielä materiaalin eli lakanakankaan menekin 5€/m.


Vaikka ihmisestä otetaan mitat, niin se ei takaa istuvaa kaavaa yksistään, sillä saa ihan hyvän tai suuntaa- antavan kaavan, mutta ihmisessä on niin paljon mittoja mitä ei voi suoraan ottaa. Rinnanmuoto ylös, alas ja sivulle, selän kaarevuus ja pyöreys, ryhti, onko mahaa, lantiota tai reisiä ja minne muodot sijoittuvat kenelläkin. Sen takia teen aina lakanaversion ja silloin saamme ulottuvuudet vietyä paperille, työtä, aikaa ja materiaalia säästyy.


Maailma on vaatteita täynnä, eikä tänne tarvita enää yhtään epäistuvia, käyttämättömiä vaatteita!

Ompelu on ihanaa ja hyvillä välineillä, kaavoilla ja materiaaleilla se on parasta!