Vaatteet
Puuvilla hame ja toppi
Puuvillapuku
Iltapuku silkki
Iltapuku silkki
Mekko puuvilla
Mekko puuvilla
Jakkupuku
Jakkupuku
Villakreppi jakku
Villakreppi jakkupuku
Jakkupuku villakreppi
Villakangas liivi ja housut
Viskoosipaita
Pitsi hääpuku
Villakreppi hääpuku
Silkki iltapuku
Villasatiini iltapuku
Tunika
Mekko villakreppi
Kietaisujakku

Räätälöity/Mittatilaus -vaate


Ensimmäisellä tapaamisella asiakkaasta otetaan mitat ja suunnitellaan mitä ollaan tekemässä. Asiakkaalla saattaa olla mielessä tarkka malli tai vain ympäripyöreä käsitys siitä mitä haluaa. Kumpikin vaihtoehto on ok, sillä siitä se vaate lähtee muodostumaan. Suunnittelu on usein kuitenkin vain yksittäisiä kysymyksiä helman pituudesta ja leveydestä, hihan pituudesta ja mallista, pääntien tai kaulusten muodosta. Ompelijana sitä tarkastelee asiakkaan vartalon mittasuhteita ja mieltymyksiä joiden pohjalta voi ehdottaa jotain ratkaisua. Suunnittelu ompelijan kanssa on yhteistyötä ja vuoropuhelua, ehdotuksia ja muokkaamista. Ensimmäisen tapaamisen yhteydessä puhutaan myös kankaista, sen menekistä ja mistä kankaan voisi löytää ellei kangasta ole jo hankittu. Monella saattaa olla tuliaisiksi tuotu kangas josta halutaan jotain tiettyä, silloin keskustelu käydään kankaan ehdoilla ja mitä juuri siitä voi tehdä.


Toisella tapaamisella sovitan aina lakanakangasversion. Lakanaversiosta nähdään mittasuhteita ja muotoja joita mittanauhalla ei voi mitata ihmisestä suoraan. Silloin pääsee vartalon muotoihin käsiksi, epäsymmetrisyyteen, tasapainoon ja kurveihin. Maailman upeinta on ompelijalle nähdä kuinka vaate alkaa muodostumaan ja istumaan vartaloon, selän kaari, sivu- ja poikkisaumojen tasapaino ja suoruus. Usein ompelija kiinnittää enemmän huomiota vartalon pituusmittasuhteisiin siinä missä asiakkaat tuijottavat leveysmittasuhteita, tässä onkin syy siihen miksi istuvia mekkoja ja jakkuja on vaikea löytää valmiina. Me tuijotetaan liikaa ympärysmittoja ja kokolappuja, eihän sama mekko voi istua kahdelle ihmiselle joilla on 8cm pituuseroa ja 3 cm selänpituudessa eroa!! Kuitenkin valmisvaateteollisuuden on pakko määrittää mittasuhteet ja keskimääräiset koot valmistaakseen vaatteita.


Lakanakangasversiosta varmistellaan maksimimittoja; maksimi pituus, maksimi hihanpituus, pääntien muoto ja syvyys (Pääntietä voi suurentaa vaikka joka sovituksessa, mutta sitä ei saa enää pienemmäksi kun oikea kangas on leikattu.), kauluksen koko, kauluksen etäisyys kaulasta, helman leveys, leikkaussaumojen sijainnit, taskujen paikat, rintamuotolaskosten korkeus ja hihan muoto. Tästä asiakas saa myös hyvän kuvan siitä mitä ollaan tekemässä ja jos joku asia ei miellytäkään niin silloin sitä voidaan muuttaa. Usein suunnitelmat konkretisoituvat kun on jotain päällä ja silloin näkee kokonaisuuden parhaiten. Tässä kohtaa onkin upeaa kun asiakas toteaa; ihan kuin mulle tehty! Niin muuten on!


Vaatetta sovitetaan kerran tai kaksi riippuen mallista ja kankaasta. Sovituksissa neulotetaan muunmuassa sisäänotot ja pituudet. Silkkiin, nahkaan ja kovin tiiviisti kudottuihin kankaisiin jää neulanreiät näkyviin joten sovituksissa kannattaa mieluummin ottaa vähän kerrallaan sisään.


Vaate sovitetaan vielä kun se on valmis jolloin kumpikin näkee kokonaisuuden valmiina ja että kaikki on kunnossa ja niin kuin on sovittu. Vaate myös maksetaan vasta sitten. Laskutan myös prosessissa vaaditut tarvikkeet; lakanakankaan, tukikankaan, vuorikankaan, olkatoppaukset, vetoketjut ja langat. Ompelijana tiedän parhaiten mitkä materiaalit ovat hyviä esim. vuorikankaana, joten on helpompi että minä hankin kaiken oheistarvikkeen ja asiakas keskittyy pääasiaan eli kankaaseen. Joskus olen toki kankaankin hankkinut, mutta suurinpiirtein mustan villakrepin näytettyäni palaa siitä asiakkaalle ja saatuani siunauksen sen ostamiseen.


Vaatteen teettäminen ei ole helppo tai nopea prosessi, se vaatii aikaa ja tapaamisia. Usein kuukausi on hyvä aika varata teettämiseen, tapaaminen viikon välein. Se vaatii myös mielikuvitusta ja luovuutta, toisille on helpompi nähdä vaan valmis vaate päällä ja sitten tehdä päätös ostanko vai enkö osta. Mutta jos haluaa istuvan ja oman makunsa mukaisen vaatteen niin silloin prosessi kannattaa ja itselleen saa haaveidensa ja toiveidensa mukaisen vaatteen.